Konijnen

Een konijn in de trimsalon veel mensen vinden dit nogal vreemd klinken als ik hun vertel dat ik ook konijnen trim.Meestal zeggen ze dan, o moet een konijn ook getrimd worden dat wist ik helemaal niet.Toch komen er veel konijnen een bezoekje brengen in de trimsalon.Vaak zie je veel langharige konijnen langskomen, maar ook kortharige konijnen komen steeds vaker een bezoekje brengen.In mijn salon worden konijnen getrimd op een zoA?n min mogelijke stressvolle manier en op een huid en vachtvriendelijke manier.

Behandelingen voor konijnen kunnen bestaan uit:

Borstelen en Kammen

Tijdens deze behandeling wordt de vacht voorzichtig laagje voor laagje geborsteld en gekamd hierdoor worden alle vuiltjes, takjes, stukjes stro of hooi en oude loszittende haren verwijderd.Eventuele kleine klitjes worden voorzichtig verwijderd.

Plukken

Tijdens het plukken worden pluizige haartjes die boven de dekvacht zitten voorzichtig weg geplukt.Ook konijnen die van vacht aan het wisselen zijn kunnen met behulp van plukken makkelijker door hun ruiperiode heen geholpen worden.Bij konijnen laat zowel de oude vacht als de nieuwe vacht erg gemakkelijk los daarom is het altijd belangrijk dat dit vakkundig en voorzichtig gebeurt om kale plekken in de vacht te voorkomen.

Ontklitten

Kleine klitjes worden met de vingers voorzichtig uit elkaar geplozen en de pluizige haartjes worden met behulp van een kam verwijderd.Helaas is het niet mogelijk om een konijn die hele grote klitten heeft of vervilt is te ontklitten.Dit komt omdat een konijn een erg dunne huid heeft dat snel kan gaan scheuren.Dit is erg pijnlijk en stressvol voor een konijn.

Scheren

De vacht kort laten scheren met behulp van een tondeuse wordt gedaan als een konijn hele dikke klitten heeft of vervilt is.De meest vachtvriendelijke manier is om alleen de klitten of vervilting weg te laten scheren en de goede vacht te laten staan dit is vachtbesparend trimmen.

Groot Angora is het enige ras die geschoren kunnen worden zonder dat er vachtschade of haargroeistoornissen ontstaan.

Knippen

De vacht in laten korten met behulp van een rechte schaar wordt meestal gedaan bij Angora rassen.De vacht wordt dan ingekort op een bepaalde lengte, de lengte kan afhankelijk zijn van de leefomgeving en de temperatuur.Soms kunnen grotere klitten ook met behulp van een rechte schaar verwijderd worden.

Effileren

De vacht in laten korten of uitdunnen met behulp van een effileerschaar.De vacht wordt dan ingekort of uitgedund op een bepaalde lengte, de lengte kan afhankelijk zijn van de leefomgeving en de temperatuur.Dit wordt gedaan bij verschillende soorten langharige rassen bijvoorbeeld de Teddy dwerg.

Wassen en drogen

Soms kan het voorkomen dat een konijn een erg vieze achterkant heeft.Deze kan helemaal onder de urine of ontlasting zitten dan is het nodig om zijn achterkant te laten wassen en drogen.Een vieze achterkant niet laten wassen kan erge problemen veroorzaken de meest voorkomende probleem doet zich voor in de warmere maanden.Myiasis is een maden of larvenziekte die uit de eitjes van de groene vleesvliegen komen en zich gaan voeden met de huid en vlees van een konijn.De groene vleesvliegen leggen eitjes op vieze vachten van konijnen maar ook konijnen met wondjes of een ontstoken huid kunnen slachtoffer hiervan worden.

Zonder medische redenen worden konijnen niet gewassen in mijn salon omdat dit erg stressvol is voor het konijn.

Overige

Nagels knippen zit in mijn salon bij de trimbehandeling in.U kunt er ook voor kiezen om alleen nagels te laten knippen. Oren schoonmaken zit in mijn salon bij de trimbehandeling in.

Tijdens elke trimbehandeling wordt de vacht en huid gecontroleerd op eventuele parasieten en wondjes.

Tarieven

De tarieven van de trimbehandelingen zijn op aanvraag.

Extra service

In mijn salon kunt u ook terecht voor de geslachtbepaling van u konijn.Ook als u een nestje jonge konijntjes heeft kunt u vanaf dat de jongen 6 weken oud zijn terecht voor de geslachtbepaling van u nestje.

Waarom bied ik deze extra service aan?Konijnen zijn echte groepsdieren en kunnen dan ook het beste samen gehouden worden.De beste combinatie is een gecastreerde ram samen met een voedster te houden.

Veel baasjes schaffen graag twee jonge konijntjes uit het zelfde nestje aan met het idee dat ze twee jongen konijntjes van het zelfde geslacht hebben aangeschaft.Ik krijg vaak te horen ik had twee zusjes gekocht maar ik keek in het hok en nu ligt er ineens een nestje.Soms wordt het rammetje er niet gelijk bij weggehaald en dan is het tweede nestje ook al weer op komst.Al deze jonge konijntjes moeten ook weer een liefdevol huisje vinden.Soms kan het even duren voordat alle jongen een huisje hebben gevonden de konijntjes worden geslachtsrijp en voor u het weet heeft u weer nestje.Bij gewenste nestjes zijn vaak alle voorbereidingen om verantwoord een nestje ter wereld te laten komen getroffen maar bij ongewenste nestjes is dit vaak niet het geval.

De konijnenpopulatie is erg hoog veel konijnen wachten op een liefdevol huisje zowel jonge konijntjes als oudere konijnen!Veel van deze konijnen komen uit ongewenste nestjes en een klein deel daarvan komen uit gewenste nestjes.

Omdat ik heb gemerkt dat er erg vaak fouten worden gemaakt tijdens het controleren van het geslacht en daardoor veel ongewenste nestjes ter wereld komen heb ik besloten om dit als extra service aan te bieden!

Scroll naar top
× WhatsApp met ons!